Tort makowy z masą kawową
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Jajka, mascarpone, śmietanka kremowa i kawa to główne składniki tortu makowego z masą kawową, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Spróbuj tego połączenia delikatnego biszkoptu z wyrazistym kremem kawowym i odrobiną chrupiącego maku. To idealny deser na każdą okazję, który łączy w sobie subtelność i głębię smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 50 ml
- Cukier puder - 50 g
- Mak niebieski - 80 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz mak, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- W misce wymieszaj mascarpone z kawą.
- W misce ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do śmietanki dodaj serek mascarpone.
- Gotowe ciasto podziel na 2 części i przekładaj je kremem.
Komentarz dietetyka
To cisto dostarcza sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny