Tort makowy z masą kawową

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Jajka, mascarpone, śmietanka kremowa i kawa to główne składniki tortu makowego z masą kawową, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Spróbuj tego połączenia delikatnego biszkoptu z wyrazistym kremem kawowym i odrobiną chrupiącego maku. To idealny deser na każdą okazję, który łączy w sobie subtelność i głębię smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
 - Cukier - 100 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 130 g
 - Mąka ziemniaczana - 45 g
 - Proszek do pieczenia - 4 g
 - Mascarpone - 500 g
 - Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
 - Kawa, gotowy napar bez cukru - 50 ml
 - Cukier puder - 50 g
 - Mak niebieski - 80 g
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
 
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
 - Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
 - Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz mak, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
 - Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
 - W misce wymieszaj mascarpone z kawą.
 - W misce ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
 - Do śmietanki dodaj serek mascarpone.
 - Gotowe ciasto podziel na 2 części i przekładaj je kremem.
 
Komentarz dietetyka
To cisto dostarcza sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny