Tort makowy
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Jajka, mak niebieski, migdały i biała czekolada to kluczowe składniki tego tortu makowego. Dzięki nim ciasto zyskuje wyjątkowy smak i wygląd. Połączenie tych składników z mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną sprawia, że tort jest nie tylko pyszny, ale też ma odpowiednią teksturę.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (1 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g (0,75 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Mak niebieski - 200 g
- Migdały - 20 g (2 łyżki mielonych)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 48 g (2 łyżki)
- Czekolada biała - 300 g (3 tabliczki)
- Śmietanka kremowa 30% - 256 g (400 ml)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szpatułka, miska metalowa
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru, miksuj jeszcze chwilę aż rozpuści się cukier.
- Cały czas miksując do białek dodawaj po jednym żółtku.
- Mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mąkę migdałową przesiej i dodawaj wraz z makiem małymi partiami do białek delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
- Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuść w metalowej misce w kąpieli wodnej.
- Śmietanę ostrożnie ubij na puszysto i dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę.
- Biszkopt przekrój na 3 części.
- Każdą z nich możesz nasączyć mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny i ulubionego alkoholu.
- Dolny blat biszkoptu połóż w tortownicy lub na paterze. Nałóż 1/4 kremu i kolejny blat biszkoptu. Czynność powtarzaj.
- Ostatnią częścią kremu posmaruj wierzch tortu.
- Pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Tort makowy jest wyjątkowym i niepowtarzalnym wypiekiem. Jest on przygotowany z tradycyjnych i klasycznych składników dlatego powinien być spożywany okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki