Tort lodowy
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Śmietanka kremowa, słodzone mleko skondensowane i świeże maliny – to tylko niektóre z głównych składników, które sprawiają, że ten tort lodowy jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Chrupiące herbatniki, masło i posypka czekoladowa dodają wyjątkowego charakteru każdemu kęsowi. Idealny deser na upalne dni!
Składniki dla 12 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 400 g (1 puszka (zagęszczone mleko słodzone))
- Maliny - 350 g
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Herbatniki - 250 g
- Migdały - 70 g (2 garście)
- Posypka czekoladowa - 20 g
- Przyprawy - olejek migdałowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść.
- W blenderze zmiksuj pokruszone herbatniki, migdały, 1 łyżeczkę olejku migdałowego oraz masło.
- Spód tortownicy przykryj papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy delikatnie wysmaruj masłem i przyklej wycięty papier do pieczenia. Na spodzie tortownicy umieść herbatnikowo-migdałową mieszankę i dobrze ją uklep.
- Maliny zmiksuj i przesiej przez sitko (pozbądź się pestek).
- W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i ją ubij. Partiami dodawaj mleko skondensowane. Odłóż mikser, dodaj zmiksowane maliny i wszystko wymieszaj szpatułką.
- Masę przelej na uklepany spód i wygładź.
- Tort lodowy schowaj do zamrażalki. Gdy ten zamarznie, zdejmij rant tortownicy i pozbądź się papieru do pieczenia znajdującego się na bokach, a potem ściągnij też spód.
- Ciasto umieść na wybranej podkładce. Udekoruj tort migdałami, malinami i gotową posypką czekoladową.
- Gotowy tort przechowuj w zamrażalce.