Tort kokosowy
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Mascarpone, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, oraz biała czekolada – to brzmi jak przepis na coś naprawdę pysznego! Ten tort kokosowy zachwyci wszystkich miłośników kokosowych smaków i kremowych wypieków. Połączenie lekkiego, kokosowego biszkoptu z delikatnym kremem mascarpone i białą czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 łyżek)
- Mleczko kokosowe - 90 ml
- Mascarpone - 500 g
- Wiórki kokosowe - 160 g
- Cukier puder - 80 g (8 łyżek)
- Czekolada biała - 200 g (2 tabliczki czekolady)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska, szpatułka, szpatułka do smarowania kremów
Przepis krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w osobnej misce łączymy mąki oraz proszek do pieczenia. Mąki przesiewamy do miski z jajkami i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony i zimny biszkopt kroimy wzdłuż na 3 równe części.
- Mleczko kokosowe ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy mascarpone i na małych obrotach miksera mieszamy składniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Na koniec dodajemy ją do masy razem z wiórkami kokosowymi (80 g). Ponownie mieszamy całość na małych obrotach.
- Gotowym kremem (3/4) równomiernie przekładamy warstwy biszkoptu. Pozostałą masą smarujemy zewnętrzną część ciasta. Na koniec obsypujemy go pozostałymi wiórkami kokosowymi.
- Tort podajemy schłodzony.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk