Tort kinder bueno
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Herbatniki z czekoladą, krem czekoladowy typu nutella, śmietanka kremowa 36%, mascarpone – czy to nie brzmi apetycznie? Ten tort Kinder Bueno to prawdziwa bomba smaków! Dzięki orzechom laskowym i mleku w proszku zyskuje niesamowitą głębię, a cukier puder dodaje mu idealnej słodyczy. Idealny na specjalne okazje!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki z czekoladą - 100 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 400 g
- Śmietanka kremowa 36% - 600 ml
- Mascarpone - 600 g
- Orzechy laskowe - 150 g
- Mleko w proszku - 75 g
- Cukier puder - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska, rondelek, lodówka
Przepis krok po kroku
- Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim herbatniki.
- Na herbatniki wyłóż 200 g nutelli i przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
- Do blendera wlej 200 ml śmietanki, 200 g mascarpone i orzechy laskowe, całość zblenduj na gładką masę.
- Masę przełóż do rondelka, dodaj do niej cukier puder i mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij 200 ml śmietanki i 200 g mascarpone. Następnie połączą je z podgrzaną masą.
- Powstałą masę przełóż do formy.
- Połącz pozostałą śmietankę z mascarpone i nutellą.
- Przełóż masę do formy i wstaw całość do lodówki na 4 godziny.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny