Tort kinder
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, kakao i jajka tworzą puszystą i wilgotną bazę, którą przełamuje słodziutkie nadzienie ze śmietanki kremowej i mlecznej czekolady. Olej rzepakowy i mleko dodają ciastu miękkości, a proszek do pieczenia wzbogaca strukturę. To idealne połączenie smaków i tekstur, które zachwyci każdego fana deserów.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g
- Cukier - 350 g
- Kakao 16% (proszek) - 85 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Czekolada mleczna - 200 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski jajka i ubij je na gładką masę. Dodaj do nich mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodaj cukier. Całość połącz mikserem z pozostałymi składnikami.
- Ciasto rozdziel na 2 części do 2 osobnych blaszek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, jeszcze w foremkach, przed polewaniem.
- Aby uzyskać masę czekoladową roztop czekoladę w małym rondelku.
- W misce ubij śmietankę i dodaj do niej powoli czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż kremem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny