Tort kawowy

Opublikowano: 14.01.2022 r.
Kawa rozpuszczalna, mascarpone i gorzka czekolada – to tylko kilka z głównych składników, które sprawiają, że tort kawowy jest wyjątkowy. Połączenie intensywnej kawy z delikatnym serkiem mascarpone i nutą whisky tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego łasucha. Dodatek czekolady gorzkiej sprawia, że tym ciastem mogą zachwycać się nawet ci, którzy nie są fanami klasycznych smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier trzcinowy - 250 g
- Kawa rozpuszczalna - 100 g
- Mascarpone - 500 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Whisky - 40 ml (1 kieliszek)
- Czekolada gorzka - 120 g
- Cukier puder - 120 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 2 minuty.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną, kakao i wymieszaj delikatnie.
- Dodaj 40 g kawy rozpuszczalnej i wymieszaj.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
- W misie miksera umieść żółtka, dodaj cukier puder i ubij do powstania białej puszystej masy, dodaj serek mascarpone i startą gorzką czekoladę, wymieszaj.
- Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.
- 60 g kawy rozpuszczalnej rozpuść w 250 ml wrzącej wody, wymieszaj z kieliszkiem whisky i nasącz tort.
- Krem podziel na 3 porcje.
- Przełóż nim nasączone blaty ciasta i wyrównaj wierzch oraz boki.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Tort kawowy to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Słodki tort jest źródłem bardzo dużej ilości cukru i tłuszczu. Tego typu ciast nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność, zamień cukier na ksylitol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny