Tort jagodowy
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Jajka, mąka pszenna, mascarpone, śmietanka kremowa i świeże jagody to sekrety tego pysznego tortu jagodowego. Jesteś gotów na połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego nadzienia i intensywnego smaku jagód? Ten tort to idealna kompozycja smaków, które zaskoczą Twoje kubki smakowe i zachwycą każdego miłośnika słodkości.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 70 g (0,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 70 g (6 łyżeczek)
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 256 g (400 ml)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Jagody - 400 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, miska, szpatułka, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Do żółtek dodaj 1 szklankę cukru i ubij na puszystą, jasną masę za pomocą miksera.
- Białka również ubij na puszystą i sztywną pianę.
- Do żółtek dodawaj naprzemiennie łyżkę białek i 2 łyżki mąki.
- Całość delikatnie mieszaj.
- Masę wylej do tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia).
- Biszkopt piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę. Uważaj aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła.
- Do ubitej śmietany dodaj cukier i mascarpone. Zmiksuj dokładnie.
- Odłóż część masy (około 1/4) do otynkowania tortu. Do pozostałej części dodaj połowę jagód.
- Biszkopt przekrój na pół lub 3 części.
- Każdą część możesz nasączyć, na przykład mocną herbatą z sokiem z cytryny i dodatkiem alkoholu.
- Biszkopt przełóż masą. Otynkuj tort i udekoruj pozostałą częścią jagód.
Komentarz dietetyka
Tort jagodowy to tradycyjny wypiek przygotowany z klasycznych składników. Spożywany okazjonalnie w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki