Tort drip cake
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, śmietanka kremowa i mascarpone – to klucze do sukcesu w tym torcie drip cake. Efektowny wygląd i wyjątkowy smak tworzą połączenie białej czekolady, owocowej pulpy z mango, a do tego maliny i truskawki. Całość zaskoczy Twoje kubki smakowe i idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 300 g
- Jajko - 7 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Mascarpone - 500 g
- Czekolada biała - 300 g
- Galaretka - 75 g (1 opakowanie)
- Mango - 200 g (pulpa)
- Maliny - 300 g
- Truskawki - 300 g
- Liście mięty - 40 g
- Migdały - 130 g
- Przyprawy - barwnik spożywczy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z 200 g cukru na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
- Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
- Po tym czasie ciasto wystudź.
- Galaretkę pomarańczową rozpuść w 300 ml wrzącej wody, dodaj do niej pulpę mango i wymieszaj.
- Wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
- Galaretkę połącz z mascarpone (250g).
- Ubij śmietanę (300g) z pozostałym serkiem mascarpone i 100 g cukru na sztywną pianę, dodaj posiekane migdały.
- W rondlu rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej śmietanę (200g) i barwnik, wymieszaj.
- Przekrój biszkopt na trzy blaty.
- Pierwszy z nich posmaruj kremem z mascarpone i galaretką, drugi śmietaną z mascarpone.
- Wierzch i boki tortu wyrównaj kremem śmietanowym z mascarpone.
- Na wierzch tortu wylej polewę z białej czekolady, wyrównaj.
- Udekoruj ciasto malinami i truskawkami oraz liśćmi mięty.
- Tort schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Komentarz dietetyka
Tort drip cake jest bardzo kalorycznym słodkim wypiekiem. Tort powinniśmy spożywać okazjonalnie. Biszkopty na bazie pszennej mąki nie są odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Tort nie jest wskazany także dla chorujących na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny