Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone
Opublikowano: 01.02.2024 r.
Jajka, cukier, kakao, wiśnie, likier Amaretto, mascarpone i czekolada deserowa! To właśnie te składniki sprawiają, że nasz tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to absolutna smakowa bomba. Delikatny biszkopt, intensywnie czekoladowy krem, soczyste wiśnie i nutka likieru to połączenie, które zachwyca od pierwszego kęsa.
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Cukier drobny - 220 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Wiśnie - 500 g
- Likier Amaretto - 125 ml (pół szklanki)
- Konfitura wiśniowa - 200 g
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Czekolada deserowa - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce drobnego cukru, cały czas ubijając masę.
- Wciąż ubijając pianę, dodaj do niej po jednym żółtku i ubijaj ją jeszcze przez około 5-10 minut.
- Do czystej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 50 g kakao oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do ubitych jajek dodaj w trzech partiach mąkę i mieszaj ją krótko do połączenia składników.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel go na 3 blaty o równej szerokości.
- Wiśnie umyj, usuń z nich pestki i połowę przekrój na pół. Wiśnie w całości pozostaw do dekoracji ciasta.
- Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie do roztopionej czekolady dodawaj po łyżce mascarpone, ciągle mieszając masę do połączenia się składników.
- Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę i dodaj ją w trzech partiach do kremu czekoladowego. Za każdym razem dokładnie wymieszaj krem szpatułką.
- Pokrojone owoce wymieszaj z dodatkiem konfitury.
- Dolny biszkopt połóż na parterze, skrop go połową amaretto i nałóż połowę mieszanki owoców oraz konfitury. Na owoce nałóż 1/3 musu czekoladowego i wierzch posyp 1 łyżką kakao (najlepiej zrób to przez sitko).
- Na wierzch ciasta ułóż drugi krążek biszkoptu, nasącz go pozostałym amaretto, pozostałe owoce z konfiturą, 1/3 musu czekoladowego oraz posyp 1 łyżką kakao (najlepiej zrób to przez sitko).
- Na wierzch połóż ostatni krążek biszkoptu. Wierzch oraz boki ciasta posmaruj pozostałym kremem czekoladowym. Ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami.
- Tort czekoladowy wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Tort jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny