Tort czekoladowy z wiśniami
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Czekoladowe ciasto z mąki pszennej, jajek i mleka, nasączone olejem rzepakowym i odrobiną kakao. Do tego bita śmietanka kremowa, czekolada gorzka oraz soczyste wiśnie – to wszystko sprawia, że tort czekoladowy z wiśniami jest wyjątkowo pyszny. W środku czeka na Ciebie prawdziwa czekoladowa eksplozja z owocową nutą wiśni.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml (2 opakowania)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Wiśnie - 400 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, soda oczyszczona
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce połącz ze sobą mleko, cukier, olej i jajka.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao i sodę oczyszczoną.
- Połącz zawartości obu misek i dokładnie wymieszaj.
- Wylej ciasto na blachę do pieczenia, upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
- Upieczone ciasto zostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na trzy blaty.
- Czekoladę rozpuść w rondelku, zostaw do ostygnięcia.
- Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki krem, a następnie połącz z czekoladą.
- Blaty ciasta przełóż kremem czekoladowym i owocami.
- Pozostałym kremem posmaruj ciasto dookoła.
- Wsadź tort czekoladowy do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Tort w domowym wykonaniu będzie zdecydowanie lepszą opcją niż kupny. Możesz skorzystać z owoców mrożonych lub świeżych.
~ Oliwia Gawron, dietetyk