Tort czekoladowy z malinami
Opublikowano: 16.01.2022 r.
Jajka, kakao, maliny, mascarpone – to główne składniki naszego pysznego tortu czekoladowego z malinami. Czekoladowe ciasto naszpikowane jest intensywnym smakiem kakao, a warstwy mascarpone i świeże maliny dodają mu wyjątkowej lekkości oraz owocowego twistu. Idealny deser na każdą okazję, który robi wrażenie nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 150 g (15 łyżek)
- Mascarpone - 500 g
- Maliny - 700 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Żelatyna - 30 g (3 łyżki)
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - soda, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka do smarowania kremów
Przepis krok po kroku
- Jajka, mleko, cukier, olej oraz cukier z prawdziwą wanilią wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao (90 g). Za pomocą sitka suche produkty przesiewamy do miski z mokrymi produktami. Dokładnie mieszamy do momentu ich połączenia się za pomocą miksera.
- Ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części.
- Do miski wlewamy zimną śmietanę 30% i ubijamy ją na gęsty krem. Dodajemy mascarpone oraz maliny (500 g) i miksujemy dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z masą.
- Kremem malinowym równomiernie przekładamy każdą część ciasta czekoladowego.
- W rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, pozostałe kakao i mleko. Mieszamy. Polewą czekoladową zdobimy ciasto. Ważne, aby spłynęła po nim równomiernie. W razie potrzeby rozsmarowujemy go szpatułką.
- Górę tortu zdobimy malinami. Przed podaniem schładzamy go w lodówce.
Komentarz dietetyka
Tort posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk