Tort czekoladowy
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Czekolada gorzka, czekolada mleczna, mąka pszenna, kakao, jajka, jogurt naturalny, śmietanka kremowa i masło – to podstawowe składniki, które potrzebujesz do przygotowania pysznego tortu czekoladowego. Wyobraź sobie dekadencką przekąskę na bazie czekolady, wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, wzbogacone delikatnością jogurtu i śmietanki. Idealna propozycja na słodki dzień!
Składniki dla 7 porcji:
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Czekolada mleczna - 200 g (2 tabliczki)
- Mąka pszenna typ 500 - 170 g (2,2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Jajko - 3 szt.
- Jogurt naturalny - 75 ml (pół kubeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Masło - 250 g (1 kostka)
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek mały, duża miska, tortownica 20 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Czekoladę (1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej) połam na kostki i włóż do rondelka.
- Dodaj masło i około pół szklanki wody.
- Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż czekolada i masło zmiękną i zaczną się roztapiać.
- Cały czas mieszaj, do rozpuszczenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.
- Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i kakao wsyp do miski.
- Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep widelcem.
- Dodaj jogurt i wymieszaj.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę jajeczną i czekoladową.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wylej do blachy i wstaw do piekarnika.
- Piecz ok. 1 godziny w 160 stopniach.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie podziel ciasto na 3 warstwy.
- Pozostałą część czekolady połamać na kostki, dodać do rondelka, zalać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia czekolady.
- Ciasto przełóż masą śmietankowo czekoladową.
Komentarz dietetyka
Warto, aby w cieśnie była jak największa przewaga czekolady gorzkiej nad mleczną. Aby obniżyć kaloryczność ciasta najlepiej wybrać śmietankę o obniżonej zawartości tłuszczu lub roztopioną czekoladę wymieszać z jogurtem, czy twarogiem sernikowym.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk