Tort czekoladowo śmietankowy
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i czekolada deserowa to trio, które sprawia, że ten tort jest nie do zapomnienia. Do tego puszyste biszkopty z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej, a wszystko słodzone odrobiną cukru. Na wierzchu delikatna polewa z kakao i dekoracyjna żelatyna. Ten tort to kombinacja delikatności i intensywnego smaku czekolady.
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Czekolada deserowa - 100 g
- Cukier puder - 100 g
- Kakao niesłodzone - 30 g
- Żelatyna - 5 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.
- Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.
- Krem podziel na 2 równe części.
- W rondelku roztop czekoladę i dodaj ją do drugiej części kremu.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Nieco ją ostudź i podziel na 2 części. Zmieszaj z kremami.
- Upieczony biszkopt podziel na 2 równe części i przełóż je kremami.
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.
- Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.
- Krem podziel na 2 równe części.
- W rondelku roztop czekoladę i dodaj ją do drugiej części kremu.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Nieco ją ostudź i podziel na 2 części. Zmieszaj z kremami.
- Upieczony biszkopt podziel na 2 równe części i przełóż je kremami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, więc nie będzie dobra na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny