Tort brzoskwiniowy z mascarpone
Opublikowano: 14.03.2024 r.
Mamy tu coś pysznego: brzoskwinie w syropie, aksamitny mascarpone, śmietanka kremowa i odrobina cukru pudru. Taki zestaw składników zapowiada wyjątkowy tort brzoskwiniowy z mascarpone. Biszkopt z mąki pszennej i ziemniaczanej, puszysta śmietanka oraz aromatyczne brzoskwinie tworzą idealną harmonię smaku. Do tego chrupiące płatki migdałów na wierzchu - prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g (1 szklanka)
- Cukier - 220 g
- Mąka ziemniaczana - 60 g
- Mascarpone - 500 g (2 małe opakowania)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier puder - 40 g
- Brzoskwinie w syropie - 800 g
- Migdały - płatki - 50 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier, ciągle ubijając masę.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Produkty suche wsyp do ubitych białek i delikatnie wymieszaj masę.
- Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i podziel na 3 części.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
- Następnie dodaj stopniowo serek mascarpone i wmieszaj masę.
- Połowę brzoskwiń w syropie pokrój w drobną kostkę.
- Jedną z części biszkoptu umieść na paterze, nasącz go sokiem z brzoskwiń i posmaruj go 1/3 kremu mascarpone. Na wierzch ułóż połowę brzoskwiń pokrojonych w kostkę.
- Na wierzch połóż drugi biszkopt, nasącz go, posmaruj połową pozostałego kremu i posyp pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.
- Następnie ułóż trzeci blat ciasta i posmaruj jego wierzch oraz boki pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi na mniejsze kawałki a boki płatkami migdałowymi.
- Gotowy tort schłodź w lodówce.
Komentarz dietetyka
Tort brzoskwiniowy z mascarpone to propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny