Tort brzoskwiniowy
Opublikowano: 06.01.2022 r.
Brzoskwinie w syropie, mascarpone i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tego pysznego tortu brzoskwiniowego. Uwielbiane przez wszystkich połączenie soczystych owoców i aksamitnego kremu na bazie mascarpone sprawi, że każdy będzie się oblizywał. Idealny przepis na wyjątkowe okazje i spotkania z bliskimi.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (4 łyżki)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Brzoskwinie w syropie - 400 g (1 puszka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka podziel na białka i żółtka.
- Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Do piany jaj dodawaj po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera.
- Następnie dodawaj przesianą przez sito mąkę, skrobię i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj ciasto.
- Przelej masę do okrągłej foremki, upiecz biszkopt przez 35 minut w 180 stopniach C.
- Śmietankę przelej do miski i ubijaj z cukrem pudrem.
- Dodaj serek mascarpone i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Brzoskwinie z puszki odlej z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj krem z brzoskwiniami.
- Biszkopt ostudź i przetnij na dwa blaty ciasta.
- Przełóż biszkopty kremem z brzoskwiniami.
- Dodatkowo możesz ułożyć brzoskwinie na wierzchu tortu.
Komentarz dietetyka
Zamiast tradycyjnego serka mascarpone możesz użyć wersji light z niższą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk