Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem
Opublikowano: 21.12.2021 r.
Mascarpone, kajmak i białka jajek to kluczowe składniki tego pysznego tortu bezowego. Delikatna beza zrobiona z ubitych białek i cukru świetnie komponuje się z kremowym mascarpone i słodkim kajmakiem. Śmietanka kremowa dodaje całości wyjątkowej puszystości. To proste połączenie składników sprawia, że ten deser jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki dla 13 porcji:
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Białko jajka - 5 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (1 opakowanie)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Kajmak - 200 g (1/2 puszki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, cukier puder
Liczba porcji: 13
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Dodaj mąkę i cukier, delikatnie mieszając.
- Podziel masę z białek jaj na dwie równe części i uformuj z nich dwa okręgi na papierze do pieczenia.
- Upiecz bezy w piekarniku przez 90 minut w 130 stopniach.
- Śmietankę wlej do miski i dodaj serek mascarpone.
- Wymieszaj dokładnie masę, na końcu dodaj masę kajmakową.
- Upieczone bezy ostudź i przełóż przygotowanym kremem.
- Włóż tort do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Tort bezowy będzie świetnym rozwiązaniem zamiast kupnego tortu, będzie idealny na wiele okazji, nie tylko na urodziny, ale też na słodki deser w ciągu dnia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk