Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Opublikowano: 09.05.2023 r.
Białka jajek, ksylitol, mascarpone i śmietanka kremowa to główne produkty, z których zrobisz ten tort bezowy. Delikatna beza zrobiona z białek i ksylitolu świetnie kontrastuje z kremowym nadzieniem z mascarpone i bitej śmietany. Owocowy akcent w postaci malin i truskawek dodaje świeżości, tworząc pyszne połączenie smaków, które na pewno zachwyci Twoich gości.
Składniki dla 0 porcji:
- Białko jajka - 6 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 300 g
- Sok z cytryny - 3 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 17 g
- Maliny mrożone - 150 g
- Truskawki mrożone - 100 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
Liczba porcji: 0
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, rondelek, 2 blachy do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nastaw na 160 stopni z włączoną opcją termoobiegu. Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj ksylitol (ok. 200 g), cały czas ubijając, aż się rozpuści.
- Do masy dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ubijaj delikatnie ok. 1 minuty.
- Masę z białek wykładaj na blachy, wyłożone papierem tworząc okręgi o średnicy ok. 20 cm.
- Wstaw do piekarnika i piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 1,5 h.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozostawiając blaty w środku jeszcze na ok. 15 minut.
- Przygotuj masę owocową: Maliny i truskawki rozmroź. Włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki ksylitolu i podgrzewaj, mieszając. Gdy puszczą sok dodaj skrobię ziemniaczaną (1.5 łyżeczki), wymieszaj i zagotuj. Przełóż do miski i ostudź.
- Mascarpone, śmietankę, ksylitol przełóż do miski i ubijaj mikserem, aż krem będzie puszysty i zwiększy swoją objętość.
- Krem wyłóż na jeden z płatów bezowych, dodaj maliny i przykryj drugim płatem.
- Udekoruj resztką kremu i malin.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru tort ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny
~ Aleksandra Dziura, dietetyk