Tort bezowy z mascarpone
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Białka jajek, cukier i mascarpone to najważniejsze składniki tortu bezowego z mascarpone. Do tego pyszna śmietanka kremowa 30% i maliny. Te składniki gwarantują, że tort będzie wyjątkowo delikatny i jednocześnie pełen smaku. Prosty w przygotowaniu, ale efektowny deser, który z pewnością zachwyci każdego.
Składniki dla 10 porcji:
- Białko jajka - 6 szt.
- Cukier - 300 g
- Mąka ziemniaczana - 40 g
- Maliny - 250 g
- Cukier puder - 80 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier wanilinowy, śmietan-fix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, z termoobiegiem.
- Dwie większe blaszki (mogą być te z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka jaj ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce dodawaj cukier cały czas mieszając.
- Do gęstej piany oddaj połowę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksuj jeszcze przez minutę.
- Pianę podziel na dwie blaszki tworząc na nich okręgi o średnicy około 22-24cm.
- Obie blaszki wstaw do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni C. następnie zmniejsz tempetfarurę piekarnika na 120 stopni C z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.
- Po upieczeniu blatów wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki pieca i pozostaw bezy na 15 minut w piekarniku. następnie blaszki wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Maliny włóż do małego garnka (część z nich zostaw do udekorowania wierzchu ciasta), dodaj około 30 gram cukru pudru i całość podgrzej. Gdy maliny puszczą sok dodaj do garnka pozostałą mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Maliny zagotuj, odstaw je z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Serek mascarpone, śmietankę, jedno opakowanie cukru wanilinowego i pozostały cukier puder umieść w jednej misce. Składniki ubijaj mikserem przez około 3 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość.
- Kremem posmaruj jeden z blatów bezowych (zostaw około 3 łyżek na wierzch ciasta), następnie krem posmaruj musem malinowym. Na wierzch połóż drugi blat bezowy.
- Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem i ułóż na nim świeże maliny jako dekorację.