Tort bezowy z malinami
Opublikowano: 14.01.2022 r.
Maliny, jajka, cukier i mascarpone - to kluczowe składniki w przepisie na tort bezowy z malinami. Przygotowanie tego deseru polega na ubiciu białek z cukrem, a potem uformowaniu bezowych blatów, które po upieczeniu przekładamy kremem z mascarpone i świeżymi malinami. Prosty i pyszny!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 250 g
- Cukier puder - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Maliny - 500 g
- Mascarpone - 1000 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, blacha
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa zrobi się szklista.
- Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj krótko. Bezę podziel na dwie części.
- Na papierze do pieczenia narysuj koła o równej średnicy.
- Wyłóż masę z białek na papier. Piecz w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz bezę jeszcze 90-120 minut.
- Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.
- Dodaj serek mascarpone i ubij krótko.
- Masę podziel na dwie części.
- Bezę umieść na paterze, wyłóż cześć masy, udekoruj malinami, wyłóż drugi blat bezowy, lekko dociśnij.
- Pokryj blat drugą częścią masy, wyłóż maliny i posyp wierzch płatkami migdałów.
- Tort bezowy nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Tort bezowy z malinami to dobry pomysł na bezglutenowy deser. Pyszna beza jest jednak źródłem bardzo dużej ilości cukru. Część cukru możesz zamienić na ksylitol. Bezowe desery zawierają dużą ilość białka. Ciast i deserów nie powinniśmy spożywać częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny