Tort bezowy
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Białka jajek, cukier, truskawki, mascarpone – oto główne składniki, które sprawią, że tort bezowy będzie obłędny. Białka zmiksujesz na sztywną pianę, dodasz cukier, a wszystko przełożysz kremem z mascarpone i śmietanki kremówki, udekorujesz soczystymi truskawkami. Takie połączenie to kwintesencja lekkiego deseru o zjawiskowym smaku!
Składniki dla 12 porcji:
- Białko jajka - 4 szt. (4 białka rozmiar L)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Cukier wanilinowy - 32 g (2 opakowania)
- Mąka ziemniaczana - 24 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 3 ml (1 łyżeczka)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Mascarpone - 230 g
- Śmietanka kremowa 36% - 180 ml
- Truskawki - 500 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szpatułka, patera, 2 blachy do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia narysuj po 1 okręgu (odrysuj je, np. przykładając miskę). Papiery obróć na drugą stronę i umieść na blaszkach (blaszki muszą być tej samej grubości).
- Białka umieść w misce i dodaj szczyptę solę. Zacznij je ubijać mikserem, a gdy piana zacznie się robić gęsta, partiami dodaj 1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksuj do momentu połączenia się składników.
- Na narysowane okręgi nałóż masę bezową.
- Blachy z bezami włóż do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (termoobieg). Po ok. 4-5 min, zmniejsz temperaturę do 100 stopni (termoobieg). Bezy piecz ok. 2 h i 15 min. Po tym czasie nie otwieraj drzwiczek. Bezy pozostał do całkowitego wystudzenia.
- Truskawki opłucz, pozbądź się szypułek i pokrój na kawałki.
- Schłodzoną śmietanę 36% i serek mascarpone z dodatkiem 1 opakowania cukru wanilinowego ubij na krem.
- Na paterze umieść pierwszy blat. Nałóż krem i wciśnij tam część truskawek. Następnie umieść drugi blat i nałóż drugą porcją kremu. Tort udekoruj truskawkami.
- Podawaj od razu.