Tort bez pieczenia
Opublikowano: 05.12.2021 r.
Biszkopty, śmietanka kremowa, mascarpone i jagody - to kluczowe składniki tego pysznego tortu bez pieczenia. Połączenie kremowej śmietanki z delikatnym mascarpone i świeżymi jagodami zapewnia nie tylko wspaniały wygląd, ale też niesamowity smak. Delikatne biszkopty dopełniają całości, tworząc idealny przysmak na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 200 g (20 sztuk)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 opakowanie)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Jagody - 400 g
- Sok z cytryny - 120 ml (1/2 szklanki)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj ze słodką śmietanką.
- Do słodkiego kremu dodaj cukier puder i wymieszaj.
- Sok z cytryny wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do słodkiego kremu.
- Okrągłą blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami.
- Przekładaj warstwy biszkoptów słodkim kremem i czarnymi jagodami.
- Jeśli zostanie Ci krem wyłóż go na górę tortu i udekoruj jagodami.
- Tort możesz schłodzić w lodówce przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Szybki w wykonaniu tort, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Zamiast jagód możesz użyć innych owoców, najlepiej sprawdzą się te świeże.
~ Oliwia Gawron, dietetyk