Tort banoffee
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Jeśli lubicie połączenie kajmaku, bananów i śmietanki kremowej, to tort banoffee jest właśnie dla Was! Bazą tego deseru jest delikatny biszkopt z dodatkiem kakao. W środku kryją się warstwy kremowego mascarpone, dżemu porzeczkowego, kajmaku i oczywiście bananów – esencja idealnej słodyczy bez zbędnych udziwnień.
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 łyżek)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Mascarpone - 500 g (1 opakowanie)
- Kajmak - 400 g (1 puszka)
- Banan - 300 g (3 sztuki)
- Dżem porzeczkowy - 300 g (1 słoik)
- Śmietanka kremowa 30% - 240 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Białka jaj ubij na gęstą pianę ze szczyptą soli, najlepiej za pomocą miksera.
- Następnie dodaj cukier, wciąż ubijając.
- Do piany dodawaj pojedynczo żółtka, następnie dodaj mąkę przesianą przez sito.
- Całość wymieszaj, a następnie dodaj kakao i proszek do pieczenia.
- Wlej masę do okrągłej foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
- Serek mascarpone przełóż do miski razem z masą kajmakową i miksuj do uzyskania gęstego kremu.
- Upieczony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Blaty biszkoptu posmaruj dżemem porzeczkowym i przełóż kremem kajmakowym.
- Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywny krem za pomocą miksera.
- Wysmaruj tort na wierzchu z każdej strony śmietaną.
- Na samą górę połóż banany pokrojone w plasterki, wcześniej skroplone sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane ciasto posyp startą na tarce czekoladą.
- Tort przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Serek mascarpone możesz zastąpić wersją light, będzie charakteryzowała się ona mniejszą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk