Tort bananowy
Opublikowano: 06.01.2022 r.
Banan, czekolada gorzka, i budyń - to trio, które sprawia, że ten tort bananowy jest absolutnie pyszny. Delikatne banany i bogata, gorzka czekolada idealnie się uzupełniają, a kremowy budyń dodaje tortowi niepowtarzalnej lekkości. Przeplatane masłem i czekoladą warstwy sprawią, że każdy kęs będzie rozpływał się w ustach, tworząc niezapomniane doznanie smakowe.
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (3/4 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 łyżki)
- Czekolada gorzka - 50 g (1/2 tabliczki)
- Banan - 400 g (4 sztuki)
- Budyń (proszek) - 70 g (1 opakowanie)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier.
- Do sztywnej masy dodawaj po jednym żółtku (3 sztuki), zmniejszając obroty miksera.
- Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko i kakao w proszku.
- Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.
- W rondelku delikatnie podgrzej mleko, dodaj budyń, cukier waniliowy i żółtka (2 sztuki). Cały czas mieszaj, gdy masa zacznie gęstnieć, przestań ogrzewać.
- Gotową masę ostudź, musi być zimna.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty ciasta.
- Przełóż biszkopt kremem budyniowym. Banan obierz ze skóry i pokrój na plastry, obficie polej sokiem z cytryny.
- Obłóż tort na wierzchu plastrami banana, posyp startą na tarce czekoladą.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj o wyborze kakao i czekolady o wysokiej zawartości kakao.
~ Oliwia Gawron, dietetyk