Tort
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Czekolada mleczna, czekolada gorzka, śmietanka kremowa i mascarpone składają się na ten pyszny tort. Do tego dochodzą jajka, kakao i troszkę truskawek oraz wiśni, żeby dodać owocowej nuty. Czy może być coś lepszego niż połączenie intensywnej czekolady i kremowego mascarpone? Tylko spróbuj sobie to wyobrazić!
Składniki dla 24 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (4/5 szklanki)
- Cukier drobny - 175 g (4/5 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
- Czekolada mleczna - 300 g (3 tabliczki)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Mascarpone - 550 g
- Śmietanka kremowa 30% - 90 g
- Truskawki - 70 g (1 garść)
- Wiśnie - 70 g (1 garść)
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, tortownica 22 cm, dekoracyjna podkładka pod tort
Przepis krok po kroku
- Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać. Gdy pojawi się piana, stopniowo dodaj 4/5 szklanki cukru (175 g). Gdy cukier całkiem się rozpuści i powstanie gęsta masa, w odstępach 5-10 sekund dodaj żółtka.
- Mąkę i kakao wymieszaj, a potem przesiej.
- Do miski z masą dodaj mąkę z kakao. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Na spodzie tortownicy umieść papier do pieczenia, a potem przelej tam masę i wyrównaj górę.
- Piekarnik nagrzej do 165 stopni. Biszkopt piecz ok. 40 min. Po tym czasie wyciągnij go z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Nożem oddziel brzegi od formy i ściągnij tortownicę. Dobrze ostudzony biszkopt podziel na 3 płaty.
- W garnku umieść śmietanę 36% (500 ml) i zagotuj. Dodaj 2 i ½ tabliczki czekolady mlecznej (250 g) i 1/2 tabliczkę czekolady gorzkiej (50 g). Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladową masę odstaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej ok. 6 h).
- Do schłodzonej masy dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Rant od torownicy umieść na dekoracyjnej podkładce. Na spodzie ułóż pierwszy biszkopt, a potem nałóż dużą ilość kremu. Wyrównaj i przykryj krem drugim biszkoptem. Ponownie wysmaruj biszkopt kremem i przykryj ostatnim płatem. Ciasto odstaw do lodówki na 2 h.
- Śmietankę 30% (90 ml) umieść w garnku i podgrzej. Dodaj pokruszoną mleczna (50 g) i gorzką czekoladę (50 g). Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następie odstaw na ok. 10 min do przestudzenia.
- Wyciągnij ciasto z lodówki i ściągnij rant. Na środek ciasta wylej polewę i powoli rozsmaruj po wierzchu. Delikatnie przesuń polewę do boków, aby nieco spłynęła.
- Tort udekoruj wiśniami i truskawkami.
- Ciasto umieść w lodówce na ok. 35 min.