Tonkatsu

Opublikowano: 14.12.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, panierka panko i kapusta pekińska to klucz do wyjątkowego smaku japońskiego tonkatsu. Smażone na złoty kolor, te soczyste kotlety wieprzowe zyskują chrupiącą, panko-wspaniałą warstwę. Serwowane z delikatnie pokrojoną kapustą pekińską oraz ryżem jaśminowym, stanowią idealne danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Musztarda - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
 - Ketchup - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
 - Polędwiczki wieprzowe - 500 g
 - Ryż jaśminowy - 400 g
 - Kapusta pekińska - 300 g
 - Panierka panko - 100 g
 - Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
 - Jajko - 1 szt.
 - Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
 - Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, cukier, sos worcestershire
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
 - Rozwałkuj mięso.
 - Polędwicę podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.
 - Obtocz w mące, następnie w jajku i w panko.
 - W garnku rozgrzej olej rzepakowy, powinien mieć temperaturę około 180 stopni C.
 - Smaż polędwiczkę przez 6-7 minut.
 - Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego sos sojowy, sos Worcestershire, cukier i musztardę, zagotuj składniki.
 - Posiekaj kapustę pekińską.
 - Podawaj polędwiczkę z ryżem i kapustą.
 - Mięso polej sosem.
 
Komentarz dietetyka
Tonkatsu jest to danie o dużej zawartości białka zwierzęcego. Białko jest podstawową substancją budulcową naszego organizmu. Sposób przygotowania mięsa pozwala na zachowanie jego niskiej kaloryczności.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny