Tonkatsu

Opublikowano: 14.12.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, panierka panko i kapusta pekińska to klucz do wyjątkowego smaku japońskiego tonkatsu. Smażone na złoty kolor, te soczyste kotlety wieprzowe zyskują chrupiącą, panko-wspaniałą warstwę. Serwowane z delikatnie pokrojoną kapustą pekińską oraz ryżem jaśminowym, stanowią idealne danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Musztarda - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Ketchup - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Ryż jaśminowy - 400 g
- Kapusta pekińska - 300 g
- Panierka panko - 100 g
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, cukier, sos worcestershire
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Rozwałkuj mięso.
- Polędwicę podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.
- Obtocz w mące, następnie w jajku i w panko.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy, powinien mieć temperaturę około 180 stopni C.
- Smaż polędwiczkę przez 6-7 minut.
- Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego sos sojowy, sos Worcestershire, cukier i musztardę, zagotuj składniki.
- Posiekaj kapustę pekińską.
- Podawaj polędwiczkę z ryżem i kapustą.
- Mięso polej sosem.
Komentarz dietetyka
Tonkatsu jest to danie o dużej zawartości białka zwierzęcego. Białko jest podstawową substancją budulcową naszego organizmu. Sposób przygotowania mięsa pozwala na zachowanie jego niskiej kaloryczności.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny