Tom kha
Opublikowano: 05.05.2022 r.
Mleczko kokosowe, pierś kurczaka i boczniaki to kluczowe składniki w tom kha, które nadają tej zupie ten niepowtarzalny, lekko słodkawy i aromatyczny smak. W połączeniu z cebulą tworzą idealną harmonię smaków, która rozgrzewa i zachwyca swoim egzotycznym charakterem.
Składniki dla 5 porcji:
- Ryż jaśminowy - 500 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Mleczko kokosowe - 800 ml
- Boczniaki - 400 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Tofu wzbogacane wapniem - 300 g
- Pomidor - 300 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, trawa cytrynowa, liście kafiru, pasta tom kha
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Umieść ryż w garnku, wlej wodę i wsyp sól.
- Gotuj przez 15 minut do miękkości.
- W garnku umieść mleko kokosowe, wlej wodę i zagotuj.
- Dodaj liście trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pastę tom kha, gotuj przez 7 minut na wolnym ogniu.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Boczniaki porwij w paski. Imbir zetrzyj na tarce.
- Pokrój kurczaka w paski.
- Posiekaj papryczkę chilli.
- Dodaj składniki do zupy i gotuj przez 10 minut.
- Zupę dopraw solą oraz sosem sojowym.
- Podawaj w misce z dodatkiem ryżu.
Komentarz dietetyka
Tom kha to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszna zupa jest lekko strawna i zawiera tłuszcze wchłaniające się bezpośrednio z układu pokarmowego bez konieczności trawienia. Zupa jest średnio kaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny