Tofurnik

Opublikowano: 16.04.2022 r.
Tofu wzbogacane wapniem, mleczko kokosowe, cukier i kandyzowana skórka z pomarańczy to jedne z najważniejszych składników, które definiują smak i konsystencję naszego tofurnika. Ten przepis to połączenie kremowego tofu z nutą kokosa i cytrusowym akcentem. Idealny dla miłośników roślinnych deserów, którzy nie chcą iść na kompromis w kwestii smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 800 g
- Cukier - 230 g
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Mąka ziemniaczana - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 100 g
- Herbatniki - 300 g
- Olej kokosowy - 100 ml
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrusz na kawałki i umieść w misce.
- Odsącz z nadmiaru wody.
- Dodaj sok z cytryny i mleko kokosowe.
- Zblenduj na gładką masę.
- Dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę ziemniaczaną oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- Ciastka umieść w malakserze, dodaj do nich olej kokosowy i rozdrobnij na gładką masę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.
- Ubij je delikatnie ręką.
- Wlej masę z tofu i wyrównaj.
- Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.
- Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Tofurnik to słodki wypiek domowy niezawierający mleka i jajek. Zawiera on jednak dużą ilość cukru i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Zawiera on dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny