Tofu z warzywami
Opublikowano: 05.03.2022 r.
Papryka czerwona, cukinia, tofu i sos sojowy – to kluczowe składniki tego przepisu na tofu z warzywami. Dzięki nim danie jest pełne kolorów, smaków i ma wyjątkową, orientalną nutkę. Czosnek i imbir dodają charakterystycznego ostrego akcentu, a marznianka i żółta papryka dopełniają całość swoją słodyczą.
Składniki dla 3 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Cukinia - 350 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 10 g (1 plastry)
- Sos sojowy - 50 ml (6 łyżek)
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, kolendra świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, wok
Przepis krok po kroku
- Warzywa pokrój w paski, imbir i czosnek drobno posiekaj.
- Tofu pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną oleju.
- Czosnek i imbir podsmaż na patelni, dodaj warzywa i tofu.
- Podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
- Podawaj z ryżem lub kaszą.
Komentarz dietetyka
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zwrócić uwagę, aby produkt sojowe (sos sojowy, tofu) pojawiały się w diecie w kontrolowanych ilościach i w odpowiednim odstępie od przyjmowanych leków.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk