Tofu z grilla

Opublikowano: 17.08.2022 r.
Tofu wzbogacone wapniem, odrobina miodu i kilka łyżek sosu sojowego – brzmi prosto, prawda? To podstawowe składniki na nasze pyszne tofu z grilla. Idealne dla każdego, kto szuka lekkiego, ale pełnego smaku dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g
- Miód - 40 g
- Sos sojowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- grill
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój w plastry.
- Umieść je w misce i wlej sos sojowy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i posiekaną papryczkę chilli.
- Marynuj przez 10-15 minut.
- Rozgrzej grilla i grilluj przez 3-4 minut z każdej strony.
- Tofu podawaj na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.
Komentarz dietetyka
Tofu z grilla to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Tofu jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Tofu jest niskokaloryczne i doskonale zastępuje mięso w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny