Tofu w sosie sojowym
![Tofu w sosie sojowym Tofu w sosie sojowym danie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/35/3503/main-l_l.webp)
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, sos sojowy, miód, czosnek i czerwona papryczka chili – oto kluczowe składniki, które sprawią, że twoje tofu w sosie sojowym będzie miało wyjątkowy smak. Połączenie słodyczy miodu z wyrazistym, pikantnym akcentem chili i czosnku tworzy harmonijną mieszankę, która idealnie komponuje się z delikatnym tofu.
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 250 g
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 8 g (2 ząbki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, curry, czosnek, miód
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Tofu odsącz z zalewy.
- Owiń ręcznikiem papierowym i dociśnij czymś ciężkim.
- Zostaw na 10 minut.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pół łyżeczki curry i papryki oraz pokrojoną w małe kawałki papryczką chilli.
- Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie na około 20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu, aż zrobi się złotobrązowe.
- Podawaj z ryżem i warzywami.
Komentarz dietetyka
Tofu to bardzo zdrowy produkt bogaty w białko, wapń i żelazo. Nawet w wersji smażonej jest dużo lepszym wyborem niż mięso.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk