Tofu w panierce

Opublikowano: 26.10.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, jajka, płatki kukurydziane bez cukru i olej rzepakowy – oto, co potrzebujesz, żeby przygotować tofu w chrupiącej panierce. Wystarczy kilka prostych kroków, by zamienić te składniki w pyszną, złocistą przekąskę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub samodzielna przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g (2 kostki)
- Jajko - 3 szt.
- Płatki kukurydziane bez cukru - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, malakser
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój w plastry.
- Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry.
- Plastry tofu dopraw solą.
- Jajka wbij do miski i roztrzep.
- Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.
Komentarz dietetyka
Tofu w panierce to danie zawierające sporo białka roślinnego. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. Tofu jest także bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny