Tofu Tikka Masala
Opublikowano: 15.10.2022 r.
Tofu wzbogacane wapniem, mleczko kokosowe, czosnek, cebula i passata pomidorowa to kluczowe składniki, które tworzą pełnię smaku Tofu Tikka Masala. Aromaty dodają czosnek i cebula, a dzięki passacie pomidorowej danie nabiera głębokiego pomidorowego charakteru. Mleczko kokosowe zapewnia kremową konsystencję, a tofu dostarcza białka i delikatnej struktury.
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 kostka)
- Mleczko kokosowe - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Passata pomidorowa - 125 g (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kurkuma
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie.
- Tofu pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj z przyprawami.
- Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć tofu i smaż przez 5 minut.
- Wlej passatę i dodaj zioła. Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Tofu możesz zamienić na drób w tej samej ilości.
~ Oliwia Gawron, dietetyk