Tofu po koreańsku

Opublikowano: 02.11.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, sos sojowy, czosnek i pasta paprykowa gochujang – te kluczowe składniki tworzą esencję tofu po koreańsku. Danie to łączy w sobie wyrazisty smak gochujang z delikatnym tofu, dopełnione aromatycznym sosem sojowym i czosnkiem. Wszystko to podsmażone na oleju sezamowym – pychota!
Składniki dla 3 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 łyżek)
- Olej sezamowy - 45 ml (4 łyżki)
- Cebula - 150 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier trzcinowy - 5 g (1 łyżeczka)
- Szczypiorek - 1 g (1 łyżka)
- Sezam nasiona - 10 g (1 łyżka)
- Pasta paprykowa gochujang - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, olej sezamowy, czosnek, cukier
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, praska do czosnku, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Tofu wyciągnij z opakowania, odsącz z zalewy, owiń ręcznikiem papierowym, przygnieć czymś ciężkim i zostaw na 10 minut.
- Tofu pokrój w kostkę i oprósz skrobią.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu. Smaż po około 2 minuty z każdej strony.
- Następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru oleju.
- Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj, a imbir (kawałek 5 cm) zetrzyj na tarcę.
- Na tę samą patelnie co wcześniej dodaj cebulę i chwilę podsmaż. Gdy zrobi się złota dodaj czosnek i imbir. Smaż razem przez około 1 minutę.
- Wlej na patelnie 100ml wody i sos sojowy. Dodaj cukier i pastę gochujang. Gotuj całość przez 3-5 minut.
- Następnie dodaj tofu i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj tofu po koreańsku posypane szczypiorkiem oraz sezamem.
Komentarz dietetyka
Tofu to produkt powstający poprzez koagulację mleka sojowego. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk