Tiramisu ze śmietaną
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Biszkopty, śmietana kremowa, mascarpone i likier Amaretto to prawdziwa kwintesencja pysznego tiramisu ze śmietaną. Wystarczy jeszcze kawowy napar i kilka jajek, by całość zyskała idealną konsystencję i smak. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis, jak krok po kroku przygotować ten pyszny włoski deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 400 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Mascarpone - 400 g
- Likier Amaretto - 100 ml
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka ubij z cukrem na białą puszystą masę.
- Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
- Ubij śmietanę na sztywną pianę.
- Ubij białka jaj na sztywną pianę.
- Do serka mascarpone dodaj białka jaj i śmietanę, wymieszaj delikatnie.
- Kawę połącz z amaretto i namaczaj w niej biszkopty.
- Deser powinien mieć 3-4 warstwy ciastek i kremu.
- Biszkopty umieszczaj w pucharkach, posyp je kakao i wyłóż krem, powtórz czynność, aby utworzyć warstwy.
- Na wierzchu znaleźć ma się warstwa kremu posypana kakao.
- Schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
Komentarz dietetyka
Tiramisu ze śmietaną to słodki domowy wyrób, który zawiera dużą ilość cukru. Tiramisu jest kaloryczne, dlatego powinieneś ograniczać wielkość spożywanej porcji, jeśli walczysz z nadmierną masą ciała. Serek mascarpone zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny