Tiramisu z ricotty
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Śmietanka kremowa, serek ricotta, espresso i biszkopty – to główne składniki, które sprawiają, że tiramisu z ricotty jest wyjątkowe. Delikatna ricotta i kremowa śmietanka tworzą lekki, puszysty krem, a esencjonalne espresso nasącza biszkopty, dodając im głębi smaku. Wszystko dopełnia posypka z aromatycznego kakao.
Składniki dla 4 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Serek ricotta - 500 g
- Cukier puder - 25 g
- Espresso - 50 ml
- Biszkopty - 140 g
- Kakao 16% (proszek) - 25 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, szklane naczynie
Przepis krok po kroku
- Ubij śmietankę i cukier na sztywno. Dodaj serek, ciągle ubijając.
- Zanurz biszkopty w kawie i umieść w naczyniu. Możesz wykorzystać od razu pucharki.
- Rozłóż połowę masy z bitej śmietany na pierwszej warstwie biszkoptów. Powtórz proces z drugą warstwą mieszanki biszkoptów i śmietany.
- Wierzch deseru oprósz kakao w proszku.
- Schładzaj w lodówce około 2-4 godzin.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny