Tiramisu z pomidorami
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Biszkopty, mascarpone, żółtka jajek, pomidory koktajlowe – takie połączenie smaków może wydawać się niecodzienne, ale przekonuje już po pierwszym kęsie. Do tego odrobina brandy i gotowa kawa bez cukru, które nadają deserowi wykwintny i głęboki smak. Skórka z cytryny dodaje świeżości, a całość wieńczy posypka z kakao.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 500 g
- Mascarpone - 600 g
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Cukier - 300 g
- Brandy - 50 ml
- Skórka z cytryny - 30 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 200 ml (niepełna szklanka)
- Pomidory koktajlowe - 300 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy.
- Dodaj mascarpone, brandy i skórkę z cytryny, zmiksuj krótko do połączenia składników.
- Biszkopty namaczaj w kawie i układaj w szklanych pucharkach, na biszkoptach umieść krem, kolejną warstwę biszkoptów, pokrojone na połówki pomidory i kolejną warstwę kremu.
- Wierzch kremu posyp kakao.
- Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Komentarz dietetyka
Tiramisu z pomidorami to słodki domowy deser zawierający bardzo dużą ilość kalorii. Pyszny deser zawiera bardzo dużo cukru, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę i podwyższonym poziomem trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny