Tiramisu z mascarpone
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Mascarpone, cukier, śmietanka kremowa 36%, biszkopty oraz espresso – to kluczowe składniki na pyszne tiramisu z mascarpone. Dodatek likieru Kahlua sprawi, że deser nabierze głębszego smaku. To włoski klasyk, który łączy puszysty krem z delikatnymi biszkoptami nasączonymi kawą, tworząc przyjemnie intensywną, ale jednocześnie kremową kompozycję.
Składniki dla 4 porcji:
- Mascarpone - 500 g
- Cukier - 40 g
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml
- Biszkopty - 80 g
- Espresso - 75 ml
- Kahlua - 15 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, szklane pojemniczki
Przepis krok po kroku
- W misce ubij mascarpone na gładką i kremową konsystencję. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, całość dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę.
- Do serka mascarpone dodawaj po trochę bitą śmietanę i mieszaj, aż dobrze się ze sobą połączą.
- W małej misce wymieszaj likier i espresso. Dodać cukier, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Na dno szklanki wyłóż odrobinę kremu.
- Zanurzaj lekko biszkopt w espresso i połam je na 3 kawałki. Ciastka ułóż na kremowym nadzieniu. Przykryj je kolejną warstwą kremu.
- Powtarzaj układanie warstw, aż do wykończenia składników.
- Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To deser, który nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na spory udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny