Tiramisu z malinami
Opublikowano: 18.06.2023 r.
Biszkopty, mascarpone, świeże maliny i odrobina likieru Amaretto – to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że tiramisu z malinami staje się niezapomnianym deserem. Idealne połączenie kremowej konsystencji i owocowej świeżości, z nutą kawy i delikatnym aromatem amaretto, tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Biszkopty - 400 g (2 opakowania)
- Mascarpone - 500 g (1 opakowanie)
- Maliny - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Likier Amaretto - 20 ml (2 łyżki)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 200 ml (1 filiżanka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- szklane naczynie
Przepis krok po kroku
- Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij żółtka z cukrem.
- Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
- Biszkopty ułóż na spodzie naczynia i namocz kawą oraz likierem.
- Na warstwę biszkoptów wyłóż wcześniej przygotowaną masę, następnie dodaj kolejną porcję biszkoptów i znowu masę.
- Całość posypać kakao i dodaj maliny. Przed podaniem ciasta powinno ono być w lodówce przez minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Tiramisu możesz przygotować również bez owocowych dodatków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk