Tiramisu w pucharkach

Opublikowano: 14.02.2025 r.
Potrzebujesz tylko kilku składników, żeby wyczarować wyjątkowe tiramisu w pucharkach. Warstwowe deserki o delikatnej strukturze i intensywnym smaku kawy z nutą alkoholu, wzbogacone aksamitnym kremem z mascarpone i posypane kakao. Idealne na zakończenie uroczystego obiadu lub romantyczną kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Espresso - 100 ml (wystudzone)
- Rum - 50 ml (1 kieliszek)
- Biszkopty - 60 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 50 g
- Mascarpone - 250 g (1 małe opakowanie)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, sitko, miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Wystudzone espresso wymieszaj z rumem.
- Biszkopty podziel na mniejsze kawałki tak, aby ułożyć je w pucharkach.
- Połowę biszkoptów zanurz w kawie, ułóż na dnie pucharków oraz posyp przy pomocy sitka odrobiną kakao.
- Żółtka ubij z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę.
- Następnie dodaj mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
- Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach, posyp odrobiną kakao.
- Następnie pozostałe biszkopty zanurz w kawie z rumem, ułóż na kremie w pucharkach i posyp odrobiną kakao.
- Na biszkopty ułóż ponownie pozostały krem i oprósz go mocno pozostałym kakao.
- Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Tiramisu w pucharkach to doskonała propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Deser przygotowywany jest na bazie alkoholu, dlatego nie powinny spożywać go dzieci oraz kobiety w ciąży.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny