Tiramisu Thermomix
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Śmietanka kremowa 36%, mascarpone, espresso i rum biały – to tylko kilka z najważniejszych składników naszego tiramisu z Thermomixa. Dzięki tym smakowitym elementom, oraz niezawodnej pomocy Thermomixa, przygotowanie tego włoskiego deseru staje się dziecinnie proste. Tiramisu zyska intensywny, kawowy smak oraz aksamitną, kremową konsystencję, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Składniki dla 7 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (schłodzona)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier puder - 90 g
- Mascarpone - 250 g
- Rum biały - 30 ml
- Biszkopty - 125 g (lady fingers, 14 sztuk)
- Kakao 16% (proszek) - 35 g
- Ekstrakt waniliowy - 3 ml (1/2 łyżeczki)
- Espresso - 250 ml
- Przyprawy - cukier puder, ekstrakt waniliowy, kakao
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- szklanka wysoka, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Zaparz espresso. Przelej do podłużnego naczynia. Gdy ostygnie, dodaj rum, wymieszaj i odstaw.
- W naczyniu Thermomixa umieść motylka. Wlej śmietanę i ubijaj 40 s / obroty 3. Przełóż do innego naczynia.
- W naczyniu Thermomixa umieść motylka. Wlej żółtka, dodaj cukier, ser mascarpone i ekstrakt waniliowy. Ucieraj przez 1 minutę 30 sekund / obroty 4.
- Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 2.
- 7 biszkoptów zanurz w kawie z rumem na kilka sekund. Przekładaj na dno szklanki (po około 1 biszkopt na szklankę)
- Wyłóż połowę masy do szklanek.
- 7 biszkoptów zanurz w kawie z rumem na kilka sekund. Przykryj nimi krem.
- Na biszkopty wyłóż pozostały krem.
- Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
- Tiramisu posyp kakao przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Krem można wykonać również ze śmietany 30%, co zmniejszy kaloryczność deseru.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk