Tiramisu na biszkopcie

Opublikowano: 19.12.2022 r.
Mascarpone, espresso, kakao i biszkopty – to kluczowe składniki naszego Tiramisu na biszkopcie. Połączenie delikatnego serka, mocnej kawy i czekoladowego posypki tworzy pyszną, kremową konsystencję i intensywny smak. Taki deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza gdy skusisz się na klasyczne włoskie połączenie smaków i aromatów.
Składniki dla 3 porcji:
- Biszkopty - 90 g
 - Mascarpone - 150 g
 - Jajko - 1 szt.
 - Cukier puder - 30 g
 - Espresso - 150 ml
 - Sól - 2 g
 - Kakao niesłodzone - 15 g
 - Przyprawy - kakao, napar z kawy
 
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- miseczki, szklane naczynie
 
Przepis krok po kroku
- Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia.
 - Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj.
 - Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta.
 - W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
 - Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj.
 - Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu.
 - Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj.
 - Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy.
 - Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.
 
Komentarz dietetyka
Zamiast kakao można użyć do posypania startej gorzkiej czekolady.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk