Tiramisu na biszkopcie
Opublikowano: 19.12.2022 r.
Mascarpone, espresso, kakao i biszkopty – to kluczowe składniki naszego Tiramisu na biszkopcie. Połączenie delikatnego serka, mocnej kawy i czekoladowego posypki tworzy pyszną, kremową konsystencję i intensywny smak. Taki deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza gdy skusisz się na klasyczne włoskie połączenie smaków i aromatów.
Składniki dla 3 porcji:
- Biszkopty - 90 g
- Mascarpone - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 30 g
- Espresso - 150 ml
- Sól - 2 g
- Kakao niesłodzone - 15 g
- Przyprawy - kakao, napar z kawy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- miseczki, szklane naczynie
Przepis krok po kroku
- Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia.
- Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj.
- Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta.
- W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj.
- Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu.
- Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj.
- Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy.
- Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Zamiast kakao można użyć do posypania startej gorzkiej czekolady.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk