Tiramisu bez pieczenia
Opublikowano: 29.01.2022 r.
Mascarpone, żółtka jajek i filiżanka espresso to jedne z kluczowych składników w tym przepisie na tiramisu bez pieczenia. Dodaj do tego biszkopty, likier Amaretto i delikatnie posyp całość kakao, a otrzymasz klasyczny włoski deser bez potrzeby uruchamiania piekarnika.
Składniki dla 5 porcji:
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Espresso - 50 ml (1 filiżanka)
- Biszkopty - 200 g (1 paczka)
- Likier Amaretto - 30 ml (3 łyżki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka rozdziel na białka i żółtka.
- Żółtka ucieraj z cukrem pudrem na gęstą pianę.
- Stopniowo dodawaj serek mascarpone do masy jajecznej. Połącz za pomocą miksera.
- Biszkopty nasącz w amaretto i espresso, wyłóż spód foremki.
- Dodaj porcję kremu i następną warstwę biszkoptów.
- Postępuj tak do wykorzystania składników, zakończ warstwą kremu i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Serek mascarpone jest wysoko energetyczny, możesz zamienić go na wersję light.
~ Oliwia Gawron, dietetyk