Tiramisu bez jajek
Opublikowano: 03.12.2021 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i kawowe biszkopty - to trójca, która sprawia, że tiramisu bez jajek jest równie pyszne jak tradycyjne. Śmietankowy krem połączony z delikatnym, kawowym nasączeniem biszkoptów, a wszystko to posypane kakao tworzy perfekcyjną harmonię smaku. Ten deser to prosta droga do nieba dla każdego łasucha!
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 400 g (40 sztuk)
- Espresso - 50 ml (1 sztuka)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (1 opakowanie)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- W misce połącz śmietankę i mascarpone, zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
- Blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami i skropl je espresso.
- Na warstwę biszkoptów wyłóż porcję kremu.
- Następnie znów ułóż warstwę nasączonych kawą biszkoptów.
- Na samą górę wyłóż warstwę kremu i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
- Gotowe ciasto posyp kakao i podawaj.
Komentarz dietetyka
Ekspresowe tiramisu bez jajek będzie idealnym rozwiązaniem np. dla alergików. Korzystaj z tego przepisu gdy szybko chcesz przygotować słodki deser.
~ Oliwia Gawron, dietetyk