Terrina z łososia
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Łosoś wędzony, serek kanapkowy z czosnkiem i skórka z cytryny – to trio, które nadaje terrinie wyjątkowy smak. Te składniki połączone z chrupiącym ogórkiem tworzą lekką, pełną aromatu przekąskę, idealną na lunch lub elegancką kolację. Ta wersja klasycznego dania z pewnością wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości.
Składniki dla 8 porcji:
- Łosoś wędzony - 500 g
- Serek kanapkowy z czosnkiem - 300 g
- Ogórek - 180 g
- Skórka z cytryny - 5 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, pieprz ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- foremka keksówka, obieraczka, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Cytrynę wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
- Formę keksówkę zwilż wodą i wyłóż ją folią spożywczą, tak by wystawała poza krawędzie.
- Na folię wyłóż 1/3 łososia tak by również wystawał poza foremkę.
- Pozostałego łososia umieść w misce razem z serkiem i skórką cytrynową. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Masę dokładnie zblenduj.
- Ogórka umyj i odetnij końcówki. Pozostałego ogórka pokrój obieraczką w długie, cienkie plasterki. Odrzuć plasterki z samą skórką oraz te, w których są nasiona. Pozostałe plasterki osusz ręcznikiem papierowym.
- Na łososia w foremce wyłóż 1/3 masy z łososia i serka.
- Wierzch wyłóż połową plasterków ogórka. Przykryj je 1/3 masą.
- Wyłóż pozostałe plasterki, a na nie pozostałą masę.
- Wystające poza foremkę kawałki łososia i folii zawiń na masę.
- Z kartonu lub mocniejszej kartki dotnij kawałek, który dokładnie zakryje masę w formie. Owiń ją folią spożywczą i przykryj nim masę. Na wierzch ułóż ciężkie puszki lub słoiki.
- Z takim obciążeniem włóż do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia ściągnij obciążenie i przełóż terrinę na talerz- przykryj formę talerzem i szybko obróć. Powoli podnieś foremkę i ściągnij folię.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk