Tempura
Opublikowano: 14.12.2021 r.
Piersi kurczaka, krewetki, cukinia i papryka - to składniki, które rządzą w tym przepisie na tempurę. Wszystko zanurzone w lekkim cieście z mąki pszennej i kukurydzianej, a potem smażone w oleju rzepakowym na złocisty kolor. Smakowo obłędne i idealne na lekką przekąskę albo główne danie, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Mąka kukurydziana - 250 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Krewetki - 300 g
- Cukinia - 400 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 400 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, sos sojowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej 250 ml bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Pokrój w słupki cukinię.
- Krewetki obierz z pancerza.
- Pokrój kurczaka w cienkie paski.
- Kurczaka dopraw solą.
- W woku rozgrzej olej rzepakowy.
- Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście.
- Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty.
- Podawaj z sosem sojowym.
Komentarz dietetyka
Tempura to bardzo zdrowe danie. W zależności od składników jakie wybierzesz danie będzie zawierało dużo białka zwierzęcego, roślinnego lub dużą ilość błonnika, jeśli usmażysz warzywa. Smażenie na głęboki oleju jest zdrowsze niż tradycyjne smażenie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny