Tęczowy sernik na zimno

Opublikowano: 08.05.2025 r.
Galaretki w trzech kolorach: cytrynowa, agrestowa i jagodowa, łączą się z kilogramem twarogu sernikowego, aby powstał ten efektowny tęczowy sernik na zimno. Herbatniki tworzą jego chrupiący spód, a odrobina masła wszystko skleja. Idealny pomysł na letni deser, który zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Składniki dla 8 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Galaretka - 75 g (cytrynowa)
- Galaretka - 75 g (agrestowa)
- Galaretka - 75 g (jagodowa/ borówkowa)
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło - 20 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- tortownica 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz na konsystencję piasku. Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy, pokruszonymi herbatnikami lekko dociśnij.
- Galaretki przygotuj w osobnych naczyniach według instrukcji na opakowaniu. Ostudź.
- Ser podziel na trzy części, do każdej części dodaj jedną zimną galaretkę i zmiksuj.
- Gdy masa zacznie tężeć, wylej pierwszą masę serową na herbatnikowy spód.
- Odstaw do zastygnięcia, na tężejącą masę wylej kolejna warstwę serową, i tak do wyczerpania składników.
- Gotowy sernik chłódź całą noc, do całkowitego stężenia.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny