Tażin
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka, czerwona papryka i oliwki czarne - to esencja naszego tażinu. To marokańskie danie pełne koloru i bogatego smaku, które łączy soczyste kawałki kurczaka z warzywami w aromatycznym sosie na bazie oliwy z oliwek. Idealne połączenie dla wszystkich fanów kuchni pełnej prostoty i intensywnych smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Ziemniaki średnie - 300 g
- Marchewka - 100 g
- Fasolka szparagowa mrożona - 300 g
- Cebula - 100 g
- Pomidor - 180 g
- Oliwki czarne - 200 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, papryka słodka, kurkuma, chilli, kumin, kolendra świeża, imbir mielony, cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki, chilli, cynamonu, imbiru, kuminu oraz soli. Dodaj oliwę, posiekany pęczek kolendry i ponownie wymieszaj.
- Mięso pokrój w kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odłóż do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, a na niej zamarynowane mięso.
- Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa oraz oliwki i polej pozostałą marynatą.
- Wlej do naczynia pół szklanki wody. Nałóż pokrywkę na naczynie i piecz przez 1,5 godziny w 210 st. C.
- Podawaj z kaszą kuskus.
Komentarz dietetyka
Gotowanie pod przykryciem powoduje, że mniej wartości odżywczych zostaje utraconych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk