Tatarczuch
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Mąka gryczana, miód, i śmietanka kremowa - to kluczowe składniki, które nadają tatarczuchowi niepowtarzalny smak i konsystencję. To proste, a jednocześnie wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie nuty słodyczy miodu i aromatyczność mąki gryczanej, wspomagane przez delikatność śmietanki kremowej.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka gryczana - 300 g
- Miód - 50 g
- Cukier - 5 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Drożdże świeże - 80 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę gryczaną wsyp do dużej miski. Zalej 1 szklanką gorącej wody i wymieszaj łyżką.
- Pół szklanki letniej wody wymieszaj ze śmietaną, szczyptą cukru i drożdżami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Do mąki dodaj miód i wyrośnięte drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która sprawdzi się na diecie bezglutenowej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny