Tatar ze śledzia z majonezem
Opublikowano: 05.08.2021 r.
Śledź filet, majonez light, ogórek konserwowy – te składniki to baza na super smaczny tatar ze śledzia z majonezem. Dodaj do tego marynowane pieczarki i cebulę, a otrzymasz prawdziwą ucztę dla podniebienia. To szybkie i proste danie, które idealnie nadaje się na przystawkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Majonez light - 70 g
- Ogórek konserwowy - 150 g
- Pieczarki marynowane - 150 g
- Cebula - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Zacznij od namoczenia śledzi, jeśli jest to konieczne.
- Gdy śledzie będą namoczone posiekaj je drobno nożem. Wymieszaj je z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz majonezem.
- Bardzo drobno pokrój pieczarki, ogórki i cebulę.
- Na talerzu ułóż tatar, a dodatki w postaci warzyw ułóż wokół tatara.
- Posyp szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
W przepisie jest niska zawartość węglowodanów. Jest to dobry przykład posiłku dla osób, które ograniczają ich ilość w diecie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości